lördag, januari 14, 2006

Orgazmo (1997)


Regi: Trey Parker
Typ: B-komedi

Filmen handlar om en mormon som av en slump hamnar i porrbranschen. För att finansiera sitt kommande bröllop bestämmer han sig att åta att göra huvudrollen i en porrfilm där han spelar superhjälten Orgazmo.

Den här filmen har en hel del roliga inslag, att driva med porrbranschen är ett relativt enkelt koncept och det krävs nog inte mycket för att göra det roligt. I filmen får man även se den världsberömda Ron Jeremy och man får lära sig en ny uttryck ”DVDA” som står för Double Vaginal and Double Anal. Filmen har en hel del fjantig komedi, en kinesisk restaurangägare som är hiphopare, urtjatad episod ”-God give me a sign” jorden skakar och det uppstår en jordbävning ”-Any sign!” (ho ho ho). Om ni har sett sånt förut så vet ni vad jag menar. Billig humor men har roliga inslag. 2 av 5

torsdag, januari 12, 2006

Eight legged freaks (2002)


Spindlar, lika stora som en människa, invaderar en liten stad långt ut mitt i ingenstans. Stadens invånare får fly samtidigt som de skyddar sig ledda av en 10 åring och hans MILF-kvalité mamma som är sheriff i staden.

Jag funderade först om jag skulle recensera den här filmen eller inte. Men filmen var så pinsam att jag var tvungen att utfärda en varning. Hela stan är under belägring pga spindlarna, alla invånarna i staden har en utvald ledare, en snorunge på 10 år som är en s.k. spindelexpert. Filmen har pinsamma repliker som

”- What a hell is that?

- Spider, man...”

Ifall det är någon som undrar det är nu ni ska koppla ihop de två orden till ett och bilda ordet spiderman (ho ho ho). En 2 m stor spindel, spindlarnas King Kong, vävar in din dotter i spindelnätet och du är helt orädd och lite skämtsamt säger:

”Hey Spidey!!”

innan du skjuter sönder den med ditt shotgun. Är du en stentuff mamma eller en skådis i riktigt dålig B-film där du försöker leka grym och oberörd?? Går det att skrämma en 5 stor spindel med en parfymflaska?? Det låter jag tittaren avgöra, om det nu finns någon som kommer se den här filmen. Spindlar som avger ljud som uttrycker deras känslor där de ändrar ljudnivåer. En sheriff som ser ut som Dr. Phil. En spindel som åker nerför en lina och skriker ”woooooooooooooow” fast med förvrängd ljud, pinsamhetsnivån var obeskrivlig. 1 av 5

Sympathy for Lady Vengeance (2005)

Efter Sympathy for mr Vengeance (2002) och 2004 års bästa film Oldboy (2003) kommer sista delen i Chan-wook Parks hämnd trilogi.

Lee Geum-Ja, 19 år åker in i fängelse för ett barnamord som hon tvingades ta på sig. Under sina 13 år i fängelset planerar hon sin hämnd, samtidigt som hon institutionaliseras och mördar några av sina obekväma cell kamrater.

Elegant kamera arbete och en smart handling gör det till en mycket sevärd film. Den kommer onekligen jämföras med Oldboy (2003) (halva Oldboys rollista finns med här också), men där tycker jag Lady Vengeance saknar drivet som fanns i Oldboy (2003), den är helt enkelt för långsam. 3:5

The Usual Suspects (1995)


Regi: Bryan Singer
Typ: Kriminal mysterium

Fem män, fem misstänkta och en vapentransportsrån. Fem män hamnar tillsammans hos polisen för förhör som gäller ett rån som har begåtts. I fångeskap bestämmer de sig att genomföra ett jobb för en maffia boss och får på så sätt flera uppdrag av samma person. Nånting händer under sista uppdraget, frågan är vad??

En man som alla har hört talas om men ingen sett, nästan ingen, har ett rykte om sig i kriminella världen som få. I jakt på Keyser Söze, får man höra Verbal Kint (Kevin Spacey) berätta historien som har utspelats under den sista kvällen. Det är också filmen där Benicio Del Toro får sitt stora genombrott. Filmen är grymt bra gjort med flertal oväntade vändningar i historien. Mysteriet kring Keyser Söze byggs upp och når sin klimax på slutet. Riktigt bra urval av skådespelare som passar in riktigt bra för respektive roll. Filmen är spännande, smart, originell och väldigt bra uppbyggd. Enligt mig är det en av världens bästa filmer som har gjorts, måste se den för att förstå varför.

"The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world that he didn´t exist!"

5 av 5

onsdag, januari 11, 2006

Crying Fist (2005)

Ånej ännu en boxnings film där underdogsen går och vinner allt tänkte jag. Fast riktigt så enkelt var det inte i Crying Fist. Vi får följa två olika livöden, den ene Gang (spelad av Min-sik Choi hämnaren i Oldboy) en fd-boxare med hjärnskada som låter folk på gatan använda honom som slagpåse för en summa pengar. Den andra Yoo (Seung-beom Ryu) en asocial småtjuv som åker in i finkan och lär sig att boxas.

Låter som en ganska standard boxnings film och den är väl det för det mesta. Men det som lyfter filmen rejält och skiljer den från resten av standard boxningsfilmerna är skådespeleriet, både Min-sik Choi och Seung-beom Ryu är hur grymma som helst. Fightingscenerna är också mycket välgjorda med långa tagningar så man verkligen ser att det faktiskt är skådespelarna som boxas, på riktigt. Inga tricks, klipp eller skakig kamera. 4:5

tisdag, januari 10, 2006

Narnia (2005)


Regi: Andrew Adamson
Typ: Sagoäventyr

Filmen bygger på en saga skriven av C.S. Lewis och handlar om sagolandet Narnia. Fyra stycken syskon råkar hamna i Narnia där de ska uppfylla profetian och befria sagolandet från en ond häxa.

Jag har läst alla Narnia böcker så jag hade något att jämföra med när jag såg filmen. Filmen massakerade boken helt och hållet. För det första verkar det som filmbolaget bestämde sig tydligen att spara in på filmrulle så man klippte sönder hela boken. Inte nog med det så är även de scener som finns så sönderklippta att allt rullar på så naturligt. En ung flicka hamnar i en sagovärld, träffar en missfoster på två klovar och blinkar inte ens för en sekund och går hem till honom för att dricka te. Alla barnen för övrigt anpassar sig till den miljön på två minuter utan någon reaktion eller så kanske det beror på den talanglösa skådespeleriet. En annan sak är den billiga filmatiseringen, man kan inte direkt säga att filmen var välgjord med tanke på dagens möjligheter. Low cash flow i Disney?? Det enda som filmen gjorde var att konstatera återigen ett välkänt faktum, brittiska barn är fula. 1 av 5

måndag, januari 09, 2006

Deep Impact (1998)



Regi: Mimi Leder
Typ: Katastroffilm - USA RÄDDA OSS!!!!

Ännu en katastroffilm där världen ska gå under, den här gången är det en två meteorer som är på väg mot jorden. Då dessa kommer slå ner på jorden kommer allt på jorden att förgöras. USA bestämmer sig att evakuera 200 000 utbildade människor och 800 000 framlottade civila i en bunken som ska hålla dem vid liv tills livet på jorden bli möjlig igen.

Ännu en film om samma gamla visa, hela världen är handikappad och ociviliserad. USA, jordens representant för den futuristiska universiella-UFO-senaten, ska återigen rädda världen. För att göra filmen något mer unik jämförelsevis med alla andra katastroffilmer har man en afroamerikan som USA:s president spelad av Morgan Freeman. Han är mörkhyad, förmodligen en person som den vita majoriteten i södern kan acceptera att se som president på den vita duken åtminstone, håller en tårdrypande tal där man onekligen återigen måste höra orden ”God bless us all” eller ”God help us all”. Hundratals kärnvapenmissiler skjuts upp mot meteoren men alla misslyckas att ändra dess riktning, men av någon anledning så lyckas en rymdbas med charmig och hjältemodig besättning och fyra kärnspetsar göra det omöjliga. Fyra missiler gör det som hundratals inte klarar av, logiskt!!!. Det var lika logiskt som betyget jag satte, 1 av 5.