lördag, december 03, 2005

The Devil´s Rejects (2005)


Regi: Rob Zombie
Typ: Psykterror/Brutal
Ladda ner från The Pirate Bay

Filmen handlar om en psykopatfamilj, på 6 pers, som har 75 liv på sitt samvete. Polisen får till slut reda på deras verksamhet och slår till hårt, några av dessa rymmer och jakten på dem sätts igång. Sheriffen Wydell, William Forsythe, bestämmer sig för att göra allt han kan för att få tag på dessa, då han får reda på att ena av offren var hans egen bror svär han på en blodig hämnd. Under sin flykt från polisen så utför psykopaterna flera brutala handlingar samtidigt som gör att sheriffen bestämmer sig för att ta till med hårdhandskarna.

Filmen är bland dem brutalaste, och något vidrigaste, som jag har sett på väääldigt länge. Trots att jag såg filmen med många klagande människor så lyckades de inte förstöra stämningen för mig. Det händer saker hela tiden i filmen och den blir aldrig tråkig. William Forsythe spelar den otroligt brutala och hämndlystna polisen som är bland dem skönaste karaktärerna jag någonsin sett på film. Han är i samma klass som den kultfixerade Paul Kersey (Charles Bronson) från Death Wish filmerna. Filmen är inte till för svagsinnade människor. 4 av 5

tisdag, november 29, 2005

Lord of War (2005)

Regi: Andrew Niccol
Typ: Rise and fall
Ladda ner från The Pirate Bay

Ukrainska immigranten och låtsas juden Yuri Orlov (Nicolas Cage) är trött på livet som nolla i ukrainska kvarteren i NY och bestämmer sig för ändring och ger sig in i den mest lukrativa av alla marknader, vapenhandel. Med sig tar han sin bror (Jared Leto) som dock bangar efter några gånger och blir snortare.

Andrew Niccol har gjort en snygg och intressant film. Öppningscenen sätter standarden för hela filmen, man får följa en kula från en fabrik någonstans i östeuropa tills den skjuts in i pannan på en pojke någonstans i Afrika. Yuri tar med oss på business trip till Libanon, Syd Amerika, Afrika vart helst det finns en konflikt finns Yuri eller sånna som Yuri på plats.

Filmen liknar mycket Blow (eller vilken annan "rise and fall" film), fast bättre. Det är snyggt, roligt (svart humor), samtidigt håller man sig till det viktiga ämnet. Yuris karaktär är en sammanslagning mellan 5 riktiga vapenhandlare och filmen är baserad på verkliga händelser.
Men En sak störde mig rejält, Yuris fru som först inte ville veta sanningen så länge hon fick sina diamanter, för att sedan gör en helomvändning när hon till slut får veta saningen.

Sammantaget mycket sevärd film och man får också höra Jeff Buckleys "Halleluja" igen... 4:5

söndag, november 27, 2005

A History of Violence (2005)

Regi: David Cronenberg
Typ: American dad saves the day

Ånej tänkte jag, inte en till amerikanskt småstads kärnfamilj där mamma varit cheerleader å bakar äppelpaj, sonen spelar baseboll och pappa (Viggo Mortensen) måste försvara familjen mot kriminella som invaderar småstads idyllen. Ungefär så utvecklar sig historien under de första 20 min, men sen tar filmen en ordenligt u-turn och det verkliga hotet visar sig vara pappan som verkar vara en schizofren fd psykopatisk wiseguy mördar maskin (hm), vars förflutna hinner ikapp honom.

Otroligt ojämn film som svänger lika mycket som pappa Viggos psyke, ena scenen får man sig en välkoreograferad action sekvens för att sedan få en pinsam sekvens där ännu en av hollywoods äckliga barnskådisar ska tröstas. Ett gräl som urartar till en sexscen på trapporna, sonen som förvandlas från tönt till fighter, dottern som kunde ha bytts ut mot en docka alternativt husdjur och en slutscen där det är svårt och hålla sig för garv sammanfattar betyget till 1:5.

Goodfellas (1990)

Regi: Martin Scorsese
Typ: Gangster film

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." Filmen börjar.

Ett gäng ungdomar växer upp i tungt kriminellt belastat område, på så sätt hamnar även dem på den kriminella banan. Grabbarna skapar en kriminell karriär och börjar växa inom den kriminella undre världen. Jimmy, Henry och Tommy lever livet som "wiseguys" och tjänar stora pengar. Jimmy och Henry är irländare och kan därför aldrig klättra i italienska maffians hiarki. En dag genomför de ett stort rån mot Lufthansa och kommer över miljoner dollar. För att inte polisen ska fatta misstanke bestämmer sig dem för att ligga lågt och inte spendera några pengar, något som inte håller så länge. Henry och Tommy börjar spendera pengar runt sig och den enda av dem så försöker hålla det hela under kontroll är Jimmy. Tommy kommer i konflikt med en mafioso som har en betydligt högre rank än honom i hiarkin, därav får han inte göra något mot honom utan tillåtelse. Konflikten urartar sig och mafioson mördas av Tommy. Det blir början på slutet. Därefter raseras deras liv, omständighet efter omständighet leder till deras fall.

Filmen är en av absolut bästa filmerna som har gjorts, bortsett från manuset i sig, byggd på en sann historia, så är skådespeleriet i världsklass. Replikerna "Got get your fuckin shinebox!!" och Joe Pescis (Tommy) reaktion går till filmhistoria. Andra klassiker är dialogen mellan Ray Liotta (Henry) och Joe Pesci där man hör den klassiska repliken "How am I funny??? He is a big boy, he can answer for himself". En film som alla måste se, världsklass skådespeleri. 5 av 5