fredag, februari 17, 2006

Ong Bak (2003)


Regi: Prachya Pinkaew
Typ: Fighting film

En Buddha statys huvud blir stulen och en bybo, Ting, bestämmer sig för att föra hem statyhuvudet till sin hemby. Ting får ta sig till storstaden där han tar hjälp av en föredetta bybo vars önskar hans återvändo till byn. Där får Ting problem med en maffiaboss som bestämmer sig att tjäna lite pengar på Tings fightingskills och ge Buddha statyn som betalning i slutändan.

Filmen har inte direkt hög nivå på dialogerna, storyn är ifs inte lika dålig som Tom yum goong men ingen höjdare. Fighting scenerna är riktigt grymma fast hans motståndare var riktigt värdelösa. En australiensare med långt hår som juckade på en servitris var tionde sekund. En kille som hoppar runt som om någonting brinner i baken på honom samtidigt som han har fått en elektrisk chock eller så är det bara en "cool" frilla i Asien. Den hårdaste motståndaren av dem alla har ingenting med fighting att göra, istället för att slåss så slängde han alla möbler som fanns i puben när det inte fanns något kvar använde han kylskåpet. Vet inte om det är brist på fantasi eller så är det "grymma" bad guys i thailändska mått. Bossen i filmen är riktigt värdelös med sin röstapparat, man blir mer irriterad än övertygad om att han är en boss. 2 av 5

torsdag, februari 16, 2006

The Original Kings of Comedy (2000)


Typ: Stand up
Regi: Spike Lee

Det är en stand up show av fyra komiker; Steve Harvey, D.L. Hughley, Bernie Mac och Cedric the Entertainer som kallar sig själva för Kings of Comedy. Personligen tycker jag att det var relativt bra vissa var mindre bra än andra. Cedric the Entertainer har en del sköna skämt. Den som var bäst var Bernie Mac, även om det ibland var ansträngande att försöka förstå vad ha sa i vissa situationer. Filmen kommer ändå inte upp i samma nivå som Eddie Murphys uppträdanden, framförallt Delirious. Sevärd. 3 av 5

tisdag, februari 14, 2006

Bad Guy (2001)

Regi: Ki-duk Kim
Typ: Fett skum

En ung man/hallick hoppar på en främmande ung kvinna och kysser henne. Lite senare i filmen sätter han dit henne för stöld, hon blir skuldsatt och tvingas att prostituera sig. Han blir hennes hallick, samtidigt som han smyg tittar på henne när hon tar emot kunder.

Helt absurd handling. Huvudpersonen (hallicken) säger knappt ett ord under hela filmen (Ki-duk Kim trademark), kvinnan som tvingas till prostitution utvecklar någon sorts hatkärlek till sin hallick, sex och våld i massor och allt detta i super slow motion (ännu en Ki-duk Kim trademark). Ingen lätt film och se på ännu svårare att betygsätta. Man kanske ska börja med att se Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (2003) och Bin-jip (båda av Ki-duk Kim) innan man ser Bad Guy.