fredag, oktober 21, 2005

Vidocq (2001)

Regi: Pitof
Typ: Kriminalare

En film inspirerad av Le pacte des loups där mystik och spänning är bästa beskrivningen av filmen. Det är 1830 talets Frankrike där oron efter revolutionen ännu inte lagt sig helt. Filmen skildras i de mörka gränderna på Paris gator där en privat detektiv vid namn Vidocq (Gérard Depardieu) jagar en hänsynslös mördare. Filmen är gjord väldigt mörk och dyster, uppenbart för att skapa mystiken kring morden som sker på ett ovanligt sätt, men jag måste erkänna att det kan ibland bli bara irriterande då man inte riktigt uppfattar vad man ser. Mystiken omvandlas till irritation. Men det gör inte hela filmen sämre på något sätt, regissören lyckades fånga mitt intresse genom hela filmen.

En klassisk detektivroman där en oförmögen poliskår tar hjälp av en välkänd detektiv för att lösa underliga mord som har skett runt om i staden. Filmen är definitivt sevärd, där slutet är inte precis vad man har tänkt sig. 3 av 5

Death in Gaza (2004)

Regi: James Miller
Typ: Dokumentär

Jag fortsätter min dokumentär maraton. Death in Gaza en dokumentär film om den ständigt aktuella Palestinafrågan. Dokumentärfilmaren James Miller ville göra en film om palestinska och en om isrealiska barn, istället blev han själv föremål för en dokumentär. Under inspelningen skjuts han nämligen till döds av isrealiska soldater (allt framför kameran).

En "heavy" dokumentär, här får man följa med palestinska stenkastare, paramilitärer, man får se slummen i Gaza City, hemvist för Hamas och Islamic Jihad anhängare. Vi får följa några palestinska barn, till skolan, till begraviningar, till sjkuhus (en av de blir skjuten) och vi får höra om deras om tankar om livet (bli martyrer) och (martyr) döden....
Man måste beundra James Miller för hans mod, springa runt med en filmkamera omringad av tanks och snipers. Man får en äckel känsla när han blir skjuten mot slutet av filmen.

Jag tror inte vi kommer få se nån lösning på Palestina problemt, inte inom 50 år iallafall, särskilt efter att ha sett Death in Gaza. 5:5
justice4jamesmiller.com

torsdag, oktober 20, 2005

Born Into Brothels: Calcutta's Red Light Kids (2004)

Regi: Zana Briski
Typ: Dokumentär

En dokumentär film om barn i Calcuttas Red Light District. Fotografen Zana Briski vill göra en dokumentär film om Calcuttas hor distrikt, samtidigt delar hon ut billiga fotokameror till barnen som lever i bordellerna hon filmar. Genom barnens fotografier får hon en annan inblick i bordell livet.

Vissa av barnen visar sig vara riktigt duktiga på att att fotografera. Zana försöker samla in pengar genom att sälja deras fotografier, så att hon kan skriva in de på internat skolor innan de tvingas "join the line".....
Ganska "light" dokumentär, förvänta dig inga chokernade/uppskakande bilder. Ibland kändes det faktiskt som en dokumentär om Zana Briski och hennes svårigheter och inte om bordell barnen. Oscars belönad för bästa dokumentär film 2005. 3:5

måndag, oktober 17, 2005

Pusher II (2004)

Regi: Nicolas Winding Refn
Typ: Danish-gangster-flick

Såg att Pusher 2 hade kommit ut, efterföljaren till Pusher den måste ju vara minst lika bra som ettan eller? Pusher (ettan) är från 1996 och är nog den bästa danska filmen jag sett, en mörk och rå historia om Köpenhamns undrevärld.

Men det var ettan, i tvåan är allt som var bra borta, spänningen, nerven, Frank (Kim Bodina) man bryr sig helt enkelt inte. Tonny (Mads Mikkelsen) som var med i ettan släps ut ur finkan kommer hem får reda på att han är skyldig massa pengar och har en unge, livet är orättvis. Enda Tonny vill ha är respekt, därför har han tatuerat RESPECT på huvudet.

Enda höjdpunkten är Mads Mikkelsen skådespeleri men annars är det en rätt tam film. Se Pusher (1996) skippa den här 2:5

söndag, oktober 16, 2005

Rambo: First Blood Part II (1985)

Regi: George P. Cosmatos
Typ: America fuck yea action

Rambo hittar hem till sin naturliga hemvist. Som bekant passade han ju inte in i småstads idyllen borta i staterna men ute i Vietnams djungel passar han in utmärkt.

Rambo släpps ut från fängelset för en "mission impossible", rädda amerikanska POW djupt inne på Mexikanskt (Vietnamesiskt) område. Han blir snart omringad av flera hundra mexikaner (vietnameser) men vad gör det när man kan lägga granater på pilar och jaga små anonyma kommunist vietnamser. Just det släng in några Yashins och Ivans också, bam två commie-flugor in en smäll.

Till sin hjälp har Rambo förutom sin pilbåge en vietnamesisk kvinna som ser ut som hennes pappa varit en GI som träffat minst en me so horny, me love you long time kvinna. America Fuck Yea!

Fastän Rambo I sög så får tvåan ettan att framstå som intelligent. I tvåan har Rambo blivit baffare, dummare och fåordigare, han kör stenhårt på sina oneliners:
Murdoch...I'm coming to get you!
Mission......accomplished!
Fuck you!
Roligaste scenen är när rambos flickvän blir sönderskjuten, i hennes sista andetag frågar hon Rambo:
Flickvännen: Rambo?
Rambo: Yes..?[helt oberörd]
Flickvännen: Rambo, will you forget me?
Rambo: No.[fortfarande oberörd]
Kameraarbetet är dock intressant, i varje scen ser man till så att Stallone hamnar i "spännläge", t o m i slutscenen går han som han skitit på sig. Manus av självaste mr. Stallone HAHA. 1:5