lördag, januari 28, 2006

The Chamber (1996)


Regi: James Foley
Typ: Drama

En man vid namn Sam Cayhall (Gene Hackman) har utför en rasistdåd vilket resulterar i att två unga pojkar sprängs till döds. Straffet blir dödsstraff, 26 år senare är det snart dags för avrättningen då bestämmer sig hans barnbarn Adam Hall (Chris O´Donnell) att göra allt han kan för att mildra straffet.

Jag tycker det är en av dem bättre ”rättegångsfilmer” som jag har sett, mycket tack vare den riktigt bra skådespeleriet. Gene Hackman spelar en övertygande roll som en insnöad rasist som döljer sanningen om den dagen som för alltid förändrade historien i den lilla staden. Adam Hall börjar rota i backgrunden till själva dådet och upptäcker att det finns mycket som inte stämmer. Historien i filmen är invecklad med en politiker som har gjort sig en karriär på det här fallet, offrens familj som försöker få upprättelse, en ung advokat som försöker mot alla odds vinna tid och på så sätt få tid för att gräva djupare i ett fall som har många dolda sidor och en familj som försöker glömma sitt förflutna men blir ständigt påmind om det. Filmen är bra för att den inte är lika klyschig som rasistfilmer har en tendens att bli, Gene Hackman höjer filmen ytterligare med sitt skådespeleriet. Man slipper en massa klyscher, då får filmen 4 av 5.

tisdag, januari 24, 2006

Thumbsucker (2005)


Justin (Lou Taylor Pucci) 17 år, har alla problem en tonårig kan ha plus ett, han suger på sin tumme. Tumsugningen driver hans omgivning speciellt hans tuff-farsa till vansinne och Justin inser att han måste göra något drastiskt för att sluta suga tumme.

Skön film, bra skådespelarinsatser trovärdiga familjeföhållanden och småroliga scener, lite minus för Keanu Reeves tål inte snubben 3:5