lördag, november 12, 2005

Red Eye (2005)

Regi: Dong-bin Kim
Typ: klichéskräck
Orginaltitel: Redu-ai
Jag trodde att jag hade skulle se Wes Cravens Red Eye men istället var det en koreansk Red Eye som hade hamnat på min hårddisk, dum som jag är tänkte jag att det inte kan vara så farligt, koreaner gör ju hyfsade filmer. Jag hade fel den här suger hårt. Allting utspelar sig på ett tåg som andar har tagit över. Alla klicheer du kan tänka dig har fått plats på tåget, du har flickan i skoluniform, kvinnan med skit långt hår, drömmen som var verklighet (eller?) och ungen som kan se de döda.... 1:5

the 40 Year Old Virgin

Regi: Judd Apatow
Typ: Komedi
American Pie fast för lite vuxnare publik, typ. Handlingen behöver ingen presentation. Steve Carell är rolig som 40-årig starwars/startrek oskuld. Väldigt ojämn, vissa skämt faller platt vissa funkar, känns och är för lång - 2 timmar! 3:5

onsdag, november 09, 2005

the Bird People of China (1998)

Regi: Takashi Miike
Typ: Äventyr

Första filmen jag såg av Takashi Miike, Ichi the Killer var en brutal, blodig historia om en hitman med rakblad på skorna. Så jag förväntade mig något i den stilen när jag såg Bird People of China, istället fick jag se en vacker drama med humor och värme.
En affärman och en yakuza skickas till en avlägsen by i Kina för att undersöka en jade gruva- men istället träffar de på en grupp "fågel människor".
Inget sex och inget våld, bara en skön stämning under hela filmen-måste ses. 4:5

tisdag, november 08, 2005

Tarnation (2003)

Regi: Jonathan Caouette
Typ: Dokumentär

Jonathan Caouette har haft en svår uppväxt och gjort en en dokumentär om hur svårt det var växa upp med en schizofren morsa. En ihopklipp av vidoesnuttar från hans barn- och ungdomsår och lite nytt material. Allting gjord på iMovie, filmens budget 200$.
Man kan dela upp filmen i två delar, första halvan handlar mest om Couette själv, hur han blev placerad i barndomshem, hur självmordsbenägen och manodepressiv han var i sina ungdomsår, hur han märkte tidigt att han va annorlunda (bög) osv. Han hade också problem med att skilja mellan dröm och verklighet (vilket är vanligare än man tror).

Andra halvan av filmen kommer handlar mer om hans morsa en fd barnmodel, som nu förtiden mest åker in och ut från olika psykhem. El-chokar två gånger i veckan sedan barndomen har gjort henne till ett mental vrak. När hon sedan flippar framför kameran efter en lithium överdos blir det jobbigt att titta.
Annorlunda och känslosam, han kunde dock ha skippat alla "psykadeliska effekter" som bara gör det jobbigt för ögat 3:5.

Dumb & Dumber (1994)


Regi: Peter Farrelly
Typ: Hjärndöd komedi

Filmen handlar om två, rakt av, idioter som beger sig ut i på resande fot för att komma till Aspen (som ligger i California enligt dem) för att återlämna en portfölj som en tjej lämnade på flygplatsen. Idioterna spelas av Jim Carrey och Jeff Daniels som på vägen får uppleva ett äventyr med flera roliga sekvenser. Filmen har verkligen "kiss och bajs humor" så man kan inte direkt påstå att den har smart humor eller är särskillt originell. Filmen passar bra att titta på om man har verkligen ingen lust att titta på något ansträngande utan helt enkelt vill bara slappa framför soffan. Filmen har vissa roliga sekvenser sen har Jim Carrey som alltid sina ansiktsuttryck som han måste ha i varje film. Filmen är något rolig men hjärndöd. Förvänta inte er för mycket. 1 av 5

måndag, november 07, 2005

the Descent (2005)

Regi: Neil Marshall
Typ: Skräck

The Descent hyfsad brittisk skräckis, sex kvinnor ger sig ut på en grottforsknings expedition stöter på några grottvarelser och ingen av de kommer tillbaka. Som vanligt med fler än 3 kvinnor på en plats blir det väldigt pratigt och man kan huvudvärk men det gör inte så mycket för man vet att de kommer dö snart.

Man får en klaustrofobiskt känsla när de tränger sig igenom de tajta och mörka passagerna i grottorna. Man rycker faktiskt till några gånger.

Det som drar ner ordentligt är grottvareslserna som ser ut som leftovers från Sagan om ringen filmerna, och det splattliga slutet. 3:5

söndag, november 06, 2005

the Warriors (1979)

Regi: Walter Hill
Typ: Kult Action

Låg budget gäng film med töntiga repliker och töntiga gäng. Ett Coney Island gäng the Warriors blir standsatta i fientlig område någonstans i Bronx och måste slåss hela vägen tillbaka hem till Coney Island....

Anledningen till att jag såg denna töntiga låg budget film är att den nyligen gjordes om som jävligt skön datorspel. I spelet är man the Warriors och får slå skiten ur alla andra i bästa GTA anda.
Det som inte funkar i filmen funkar i spelet. De töntiga replikerna som man skrattar åt i filmen funkar skit bra i spelet likaså fightscenerna som är skrattretande i filmen men riktigt brutala i spelet.
2:5 till filmen och 5:5 till spelet.