torsdag, november 03, 2005

A tale of two sisters (2003)


Regi: Ji-woon Kim
Typ:Skräck/Mysterium

En berättelse om två systrar som inte har det riktigt normalt ställt hemma. De har stora problem att samsas med sin styvmamma. Det utkämpas ett krig i hemmet mellan stora systern och pappas nya fru. Samtidigt händer det märkliga saker i huset. Filmen har en del osammanhängande episoder som jag inte lyckats länka till historien helt. Värd att kolla på dock. Slutet blir lite jobbig att följa, massa saker som händer på en gång. Men i slutändan får man en förståelse för vad som pågår. Lite störande ibland med vissa oförklarliga saker som visas. Filmen har en del skrämmande sekvenser som gav mig ryck då och då. 2 av 5

måndag, oktober 31, 2005

War of the Worlds (2005)

Regi: Steven Spielberg
Typ: Feelgood-katastrof film

Tom Cruise och hans två äckligt osympatiska, bortskämda ungar måste fly från aliens som ska ta över jorden.

Cruz är ok som stressad farsa -han gör sin "kort chock" och "lång chock" ansikte, men barn skådisarna suger hårt, man vill strypa de båda speciellt dottern som bara skriker skriker skriker å gnäller. Sonen får ballhets feber och vill kriga mot aliensen springer in i en explosion men ploppar upp mot slutet av filmen utan en skråma tillsamans med resten av släkten! Halleluja! Alla mår bra! Nobody is hurt!
Hollywood skräp (tur att man inte betalde för denna) 1:5

söndag, oktober 30, 2005

Boyz n the Hood (1991)

Regi: John Singleton
Typ: Ghetto drama

Filmen ger en bild av ghetto i L.A. där ett kompisgäng växer upp. Olika individer med olika mål i livet. Tré Styles (Cuba Gooding Jr.) växer upp med sin far ”Furios” (Laurence Fishburne) sida vid sida med två bröder ”Doughboy” och Ricky (Ice Cube och Morris Chestnut) som har helt skilda mål och syn på livet. ”Doughboy” är en framtidslös ghettounge som lever för dagen medan hans bror Ricky har redan ett barn och spelar amerikansk fotboll. Han får en stupendie av ett college och framtiden ser ljus ut. Furious har ständig övervakning över Tré, med sin ständiga vägledning försöker han hålla sin son på rätt spår i livet, att inte komma i kontakt med vapen, knark, slagsmål osv. Man får följa grabbarnas olika öden i en miljö som är både brutal och hård. Filmen är gripande och välgjord där grabbarna vardag skildras väldigt bra. Filmen är intressan från början till slut och filmen tappar aldrig tempo. En klassiker bland alla ghettofilmer som har gjorts. Sevärd film utan tvekan. 4 av 5

Remember the Titans (2000)

Regi: Boaz Yakin
Typ: Drama/Feel good bullshit

Segregationen är tydlig tvärs över den södra delen av USA. Mitt i kommer nedskärningar vilket leder till att två helt rassegregerade amerikansk fotbollslag blir tvungna att slåss ihop. Det som väntat leder till stora konflikter i den lilla staden Alexandria där den vita majoriteten vägrar leva sida vid sida med afroamerikanska delen av befolkningen. Rasismen präglar hela staden och inte minst själva laget. Två coacher som till synes har en omöjlig uppgift, att sätta ihop två skilda lag i alla aspekter till ett och samtidigt kunna prestera tillräckligt bra för att inte förlora sina jobb.

Filmen, som trots allt, ska handla om just segregation och hur just detta lag övervann det mot alla odds tycks inte leverera det som det ska. Filmen ska prägla hat, särbehandling och enorma hinder som de afroamerikanska delen av befolkningen fick utstå. Fotbollen ska vara något som ska göra denna historia unik, vilket i för sig den lyckas med.

Men dem riktiga känslorna som ska förmedlas skippas helt enkelt, den hårda vardagen och verkligheten som genomsyrade hela södern negligeras. Vem ska vi tacka för det om inte Disney. En film som kunde blivit så mycket mer, så mycket mer känsloladdad, så mycket mer unik, så mycket mer gripande blev bara ännu en besvikelse. Allt tack vare Disney och deras ständiga besatthet av ”feel good” känslan som ska förmedlas i varje film. Även om filmen ska spegla den råa och grymma verkligheten så lyckas Disney förstöra den ändå. En film som har för många ”feel good moments” att man till slut ”feel nauseous”. Blir illamående varje gång jag tänker på dem amerikanska feel good sentamiliteten, 2 av 5.