tisdag, november 29, 2005

Lord of War (2005)

Regi: Andrew Niccol
Typ: Rise and fall
Ladda ner från The Pirate Bay

Ukrainska immigranten och låtsas juden Yuri Orlov (Nicolas Cage) är trött på livet som nolla i ukrainska kvarteren i NY och bestämmer sig för ändring och ger sig in i den mest lukrativa av alla marknader, vapenhandel. Med sig tar han sin bror (Jared Leto) som dock bangar efter några gånger och blir snortare.

Andrew Niccol har gjort en snygg och intressant film. Öppningscenen sätter standarden för hela filmen, man får följa en kula från en fabrik någonstans i östeuropa tills den skjuts in i pannan på en pojke någonstans i Afrika. Yuri tar med oss på business trip till Libanon, Syd Amerika, Afrika vart helst det finns en konflikt finns Yuri eller sånna som Yuri på plats.

Filmen liknar mycket Blow (eller vilken annan "rise and fall" film), fast bättre. Det är snyggt, roligt (svart humor), samtidigt håller man sig till det viktiga ämnet. Yuris karaktär är en sammanslagning mellan 5 riktiga vapenhandlare och filmen är baserad på verkliga händelser.
Men En sak störde mig rejält, Yuris fru som först inte ville veta sanningen så länge hon fick sina diamanter, för att sedan gör en helomvändning när hon till slut får veta saningen.

Sammantaget mycket sevärd film och man får också höra Jeff Buckleys "Halleluja" igen... 4:5

1 kommentar:

suge sa...

skön poster också!